• Egy évforduló küszöbén

    Az ünnepek elmúltával nemcsak a karácsonyt megelőző hetek munkáját pihenjük ki: az Auguszt dinasztia fontos mérföldkőhöz érkezett 2020-ban, hiszen eljött fennállásának 150. évfordulója. Nem tudunk nem gondolni arra, mit szólna az alapító, Auguszt Elek, ha végig nézhetné, hogy utódai és szakmai öröksége milyen időket vészelt át, és mindeközben mit tett hozzá a magyar cukrászat alakulásához? 1870-ben, mikor kis üzletét megnyitotta a Tabán lábánál, az Attila úton, valószínűleg csak a tisztes megélhetés és családjáról való gondoskodás lebegett a szeme előtt. Fia, Auguszt E. József már nagyobb ambíciókkal vágott bele a családi vállalkozás fejlesztésébe, és a külföldi útjai során tanultakat hasznosítva megalapította a kor vezető cukrászdája, a Gerbeaud budai konkurenciáját. A cukrászda…

  • Törley Mária szobrai

    Ezzel a különleges programmal a magyar történelmi gasztronómiai márkák összefogását ünnepeltük, egyben a két dinasztia tevékenységét felvirágoztató Törley József és Auguszt E. József kulturális hagyatékát, a XIX. század végének Budapestjét. Törley József korának egyik legnagyobb mecénása volt. A család birtokában lévő műkincseket a történelem viharai szétszórták, de a szellemi hagyaték annál intenzívebben él tovább a leszármazott, Törley Mária szobrászművész alkotásaiban. Auguszt E. József szobrász szeretett volna lenni, de korán elhunyt édesapja hagyatékát, a kis tabáni cukrászdát kellett tovább vinnie. Ennek ellenére Párizsban töltött inasévei alatt szobrászatot tanult, s hazatérve, az 1896-os budapesti millenniumi világkiállításon két szobrával is díjat szerzett. Később sem lanyhult művészet-szeretete: sok műtárgyat vásárolt, melyeket a Krisztina körúton…

  • Auguszt Sajtókarácsony 2017

    A „gateau de voyage” útja Párizsból Budapestre A Fény utcai Auguszt Cukrászdában karácsonykor a hagyományoké, a klasszikus, monarchiabeli süteménykultúráé a főszerep. Auguszt József neve és személye a garancia arra, hogy a cukrászdában kapható édességek összetételükben, ízvilágukban és küllemükben méltók a közel 150 éves cukrászdinasztia hírnevére. Emellett – ahogy minden évben – most  is készülnek szezonális újdonságok is az ünnepekre. Auguszt Ibolya nemrégiben a neves párizsi cukrászatban, a Bellouet Conseilben járt tanulmányúton, és lesett el új mesterfogásokat Jean-Michel Perruchon mestercukrásztól, emellett inspirációt merített a karácsonyi kínálat színesítéséhez. A könnyed, gyümölcsös pohárdesszertek mellett a szezon újdonsága a „gateau de voyage”, azaz „utazósütemény” lett, melyet díszdobozba csomagolva vihetünk magunkkal, ha vendégségbe, rokonlátogatásra indulunk,…

  • Hatvanéves a Fény utcai Auguszt Cukrászda

    Az 1870-ben alapított Auguszt Cukrászdát 1951-ben államosították, az Auguszt családot pedig kitelepítették Taktaszadára. Két év múlva térhettek vissza Budapestre, de üzleteiket és iparengedélyüket nem kapták vissza: az ötvenes évek munkásainak hétköznapjai vártak rájuk. A család életében az 1957-es év hozott szerencsés fordulatot, mikor a műhellyel együtt mindössze harminc négyzetméteren, egy cipész mellett, a Fény utcai piac tőszomszédságában, egy kölcsön fagylaltgéppel megnyithatták új üzletüket, mely jó alapot adott a cukrászdinasztia hírnevének és tevékenységének újjáépítéséhez. Auguszt József akkor hatéves volt, így emlékszik vissza a nyitás körüli időkre: „A családunkat 1951-ben kitelepítették, mikor én hat hónapos voltam, és csak 1953-ban térhettünk vissza Budapestre. Természetesen semmit nem kaptunk vissza: apám a Közért Vállalat cukrászati…

H-1024 Budapest, Fény u. 8.      
auguszt@t-online.hu
(+36 1) 316 3817
+36 30 964 4891


 

©Auguszt József Cukrász Kft.

Kapcsolat


H-1024 Budapest, Fény utca 8.      
auguszt@t-online.hu
(+36 1) 316 3817
+36 30 964 4891


Kövessen minket

© Auguszt József Cukrász Kft.
 Minden jog fenntartva! 

Nyitvatartás

Hétfő: Zárva
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 10:00 - 18:00
Szombat: 9:00 - 18:00
Vasárnap: Zárva